Особливості реалізації різного майна в системі ПроЗорро

Використання електронного майданчика ProZorro з метою вигідної продажі майна – це вже досить розповсюджена практика. Даний формат є вигідним не лише для власників майна, які зацікавлені в його продажі, але й для учасників, у яких з’являється можливість отримати його за більш вигідною ціною.

На сьогодні, одним з перспективних напрямків вважається реалізація арештованого майна. Починаючи з вересня 2020-го року було прийняте рішення про те, що все майно, яке було конфісковано у боржників, повинно реалізовуватися через систему ПроЗорро.

Відкриття ринку арештованого майна і надання рівних умов для всіх користувачів відразу отримало великий попит. На сьогодні, навіть існує окрема абревіатура СЕТАМ. Говорячи простіше, це система електронних торгів арештованим майном.

Подібна ситуація спостерігається і з продажом деревини, що є ще одним перспективним напрямком в системі ПроЗорро. Вам буде достатньо перейти на сайт https://www.ueex.com.ua/rus/presscenter/news/kupit-pilovochnik-duba-po-vygodnym-tsenam-na-ploshadke-tb-ueb, де ви зможете переглянути всі доступні лоти з лісною сировиною і обрати той аукціон, що буде для вас найбільш цікавим.

Порядок реалізації арештованого майна в системі ПроЗорро

Все починається з вибору електронного майданчика, на якому учасник і буде брати участь в самих торгах. Як приклад, можна привести українську енергетичну біржу, що надає широкий функціонал, зручні інструменти, плавний інтерфейс та велику кількість інших переваг для кожного користувача.

Сама процедура реалізації арештованого майна починається з того, що воно виставляється в системі СЕТАМ. Вже після цього, оголошення буде надходити в ПроЗорро, звідки в автоматичному режимі потраплятиме на всі акредитовані електронні майданчики.

Що стосується результатів уже проведених аукціонів, то будь-хто матиме змогу знайти інформацію й деталі у відкритому доступі. Говорячи про порядок, згідно якого реалізується арештоване майно, то всі ці моменти прописані в діючому законодавстві країни. Закон про проведення публічних закупівель дасть вам змогу прояснити для себе всі важливі моменти.

Користуючись системою СЕТАМ та ПроЗорро, у вас з’являється можливість брати участь в реалізації таких типів арештованого майна, як:

  1. Земельні ділянки;
  2. Житлова та промислова нерухомість;
  3. Місця для паркування;
  4. Легкові транспортні засоби;
  5. Сільськогосподарська техніка;
  6. Гаражні приміщення;
  7. Устаткування електронного типу;
  8. Водний транспорт;
  9. Електроніка;
  10. Мобільні телефони;
  11. Серверні приміщення;
  12. Меблів та цінні вироби;
  13. Одяг та аксесуари.

Це лише декілька прикладів того, що можна віднести до категорії арештованого майна. 

Як внести зміни до річного плану закупівель в ПроЗорро

В законодавстві України прописано, що коли мова заходить про проведення державних закупівель, все це повинно робитися, згідно прийнятого плану, розрахованого на цілий рік. 

Виглядає вся ця процедура наступним чином:

  • Тендерний комітет, або ж певна особа, що виконує його обов’язки, повинна перевірити та затвердити річний план на проведення закупівель;
  • Далі, вже особа, яка відповідає за ці процедури, повинна встигнути його опублікувати в системі ПроЗорро й на це вона має 5 днів.

Підготовка та публікація річного плану є досить важливим етапом, тому варто звертати увагу на всі деталі та незначні моменти.

Ще одне цікаве питання стосується того, як можна вносити зміну до вже сформованого річного плану.

Є два основних способи, як це можна зробити:

  1. Провести коригування вже готового плану. Рекомендується, щоб всі зміни були зафіксовані та внесені до відповідного протоколу, що підтверджується тендерним комітетом. Робити це потрібно для того, щоб всі внесені зміни збереглися в системі. В ПроЗорро не передбачено функції автоматичного збереження змін в річному плані;
  2. Створити ще один рядок плану – тобто, замість корегування вже збереженої інформації, ви можете створити ще один розділ, в якому вказати всю актуальну інформацію. Такий спосіб вважається більш простим та зручним.

У випадку, коли мова йде про ситуації, коли наміри замовника змінилися і йому вже не потрібно робити закупівлі, що були внесені до річного плану, то він має змогу внести корективи та скасувати ту частину плану, яка вже не є актуальною. Для цього, достатньо видалити з річного плану ті позиції, які більше не потрібно закуповувати.

Товарна біржа “українська енергетична біржа” – це один з ресурсів, що дозволить вам зручно та швидко корегувати річний план, відштовхуючись від ситуації. Мова йде про акредитований електронний майданчик, на якому можна знайти для себе багато корисної інформації не лише про річний план, але й торги в цілому.